AНЦ з аварійних ситуацій

Враховуючи наявність в Авіаційний навчальний ангар (АНА) зразків реальних ЛА, був створений і функціонує Авіаційний навчальний центр з аварійних ситуацій (АНЦ АС) з відповідним тренажерним обладнанням, що дає змогу тренінгу льотних екіпажів, бортпровідників та персоналу наземних аварійно-рятувальних команд щодо реагування на будь-яку аварійну ситуацію в умовах, наближених до реальних.

АНЦ АС дозволяє проводити підготовку студентів та авіаційного персоналу у відповідності до міжнародних вимог згідно з європейськими нормами JAR-OPS, JAR-FCL1. На створення АНЦ АС Євросоюзом був наданий грант за програмою TEMPUS TACIS „Aviation Emergency Training Centre in Ukraine” (Угода JEP-25128-2004).

Для розміщення тренажних пристроїв та сучасного бортового аварійно-рятувального обладнання літаків сімейства Боїнг використовуються повітряні судна (ПС) Ту-154, Л-410 та вертоліт Мі-8. Літак Ту-154 – єдиний літак в Україні, який оснащений системою імітації пожежі, потужним джерелом інфрачервоного випромінювання та аудіо-світловою системою керування ситуацією. Навчальний ангар дозволяє на високому рівні проводити спеціальні дослідження з впливу людського фактору на безпеку авіації, у тому числі при пошуково-рятувальних операціях. Значна висота стелі ангару забезпечує унікальну можливість імітувати ситуацію падіння літака на пересічній місцевості. Тренування авіаційного персоналу та дослідження з людського фактору проводяться з використанням новітніх інформаційних технологій. АНЦ АС вперше в Україні запропонував дистанційне навчання авіаційних фахівців, співробітників Міністерства з надзвичайних ситуацій України та інших країн щодо дій у аварійних ситуаціях з повітряними суднами. Викладачі та інструктори АНЦ АС пройшли підвищення кваліфікації у Лундському університеті та льотній академії SAS (Швеція), аеропортах Арланда (Стокгольм, Швеція) та Каструп (Копенгаген, Данія).

Матеріально технічна база АНА також широко використовується для наукових досліджень. В АНА розташований Науково-виробничий комплекс цифрових авіаційних технологій «Тренажер літака Ту-134А» (створений спільно з ТОВ “Лінкстар”). Комплекс призначений для виконання наступних функцій:

–           випробування сучасного обладнання для модернізацій авіаційних технологій;

–           розробка алгоритмів роботи систем літака та їх випробування з комп’ютерною та аналоговою індикацією;

–           розробка та випробування систем візуальної індикації авіаційних тренажерів;

–           моделювання алгоритмів системи динамічної платформи тренажерів;

–           відпрацювання навичок пілотування сучасними літаками